Inför slakt

Boka tid
Välkommen med din förfrågan. Enklast och säkrast är att du skickar sms eller epost, men det går förstås också bra att ringa. Kontaktuppgifter finns längst ner i sidfoten.

Ha med dig rätt dokument
När du kommer till oss behöver du ha med dig rätt dokument korrekt ifyllda. Det är nödvändigt för att vi ska kunna slakta dina djur och för att allt ska bli rätt med styckning och packning. Dokument finns nedan.

Instruktioner & information endast via våra dokument
Målet är att all information ska finnas med i de angivna dokumenten innan vi påbörjar slakt. Du får gärna ställa frågor och rådgöra med oss, så hör av dig om du är osäker så hjälper vi till.

Dokument lämnas samtidigt som djuren
Komplett ifyllda dokument lämnas över till oss i samband med att vi tar emot dina djur.

För dig som lämnar KRAV-djur till slakt
För att vi ska kunna slakta dina djur enligt KRAV’s regelverk behöver du informera oss i förväg om att du har KRAV-djur. Aktuellt KRAV-certifikat lämnas med övriga dokument vid ankomst. Det räcker med att du lämnar kopia på ditt certifikat en gång per år.


Djuromsorg

Informera oss om djurens hälsa
Vi har som slakteri ett krav på oss att undersöka att dom djur som vi slaktar är friska och kommer från gårdar med god hälsostatus. Du måste därför som djurhållare informera oss i förväg om eventuell läkemedelsanvändning på dom djur du väljer ut till slakt eller om du haft veterinär på besök den senaste tiden och av vilken anledning. Vi vill också att du berättar om delar av din gård är spärrad eller under utredning för någon sjukdom bland djuren eller om någon av gårdarna i ditt grannskap har en sådan situation. Vi kan komma att fråga efter kopia på aktuell sjukjournal eller kontaktuppgifter till din veterinär. Allt detta för att vi ska vara säkra på att vårt svenska kött håller bästa livsmedelskvalitet!

Märkning av djur
Det finns ett krav på att alla djur som slaktas ska kunna spåras till sitt ursprung. Nötkreatur och lamm måste vara märkta med minst en originalbricka. Grisar behöver antingen vara tatuerade eller försedda med en öronbricka.

Övernattande djur
I undantagsfall kan vi ta emot djur dagen före slakt. De behöver då övernatta i slakteriets stall. Du som djurhållare ansvarar för att dina djur också får foder med sig: minst 2,5 kg hö per lamm, 10 kg hö per nötdjur och 1,5 kg torrfoder per gris.

Lämna endast rena djur
För att kunna leverera kött av god hygienisk standard, dvs utan föroreningar/bakterier, behöver de djur som anländer till slakteriet vara rena. Smutsig päls med gödsel och jord skapar stora svårigheter i slakten. För att du som djurhållare lätt ska kunna avgöra om ditt djur är godkänt för slakt bör du läsa den instruktion som finns bifogad här. Titta på bilderna för kategori 0 till 3. Observera att motsvarande bedömning även görs för lamm och gris. Lindegrens slakteri AB tar emot och slaktar kategori 0-djur och i undantagsfall även kategori 1. Om vi får ett djur i kategori 2 och 3 har vi rätt att vägra mottagning, alternativt slakta med särskilda kostnader för dig som djurhållare. Tänk på att du i samband med undertecknandet av Djurförsäkran intygar att ditt/dina djur klarar kraven för slakt.